PROJEMİZ KAPSAMINDA VERİLEN EĞİTİMLER
GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
Günümüzde iş dünyasının ve ekonominin dinamikleri üzerinde derin etkiler yaratan girişimcilik kavramı, oldukça önemli hale gelmiştir. Girişimcilik sadece yeni iş fikirleri üretmekle kalmamakla birlikte, aynı zamanda yenilikçilik, risk alma ve değişime adaptasyon gibi çeşitli becerilerin geliştirilmesini de içermektedir. Proje ortağı üniversiteden alanında uzman akademisyenlerin anlatımını gerçekleştirdiği "Girişimciliğin Temelleri" konulu sunumda, katılımcılara bu değerli becerilerin kazandırılmasının yanı sıra, aynı zamanda iş dünyasında ve kişisel gelişimde girişimciliğin sağladığı katkıların önemine dikkat çekilmiştir. Girişimciliğin temellerini merkeze alan bu eğitimde, öncelikle katılımcılara yenilikçi düşünme ve problem çözme becerileri kazandırmak hedeflenmiştir. Girişimcilik, mevcut sorunlara yaratıcı çözümler bulma yeteneği gerektirmektedir ve bu eğitimle, bu tür becerilerin nasıl geliştirilebileceğini öğretmek önem kazanmıştır. Yeni fırsatları tanıma ve bu fırsatları değerlendirme yeteneği de girişimciliğin odak noktalarından biridir. İş dünyasında başarılı olmak için, pazardaki boşlukları ve talepleri doğru bir şekilde değerlendirip bu alanlarda nasıl yenilikçi çözümler sunabileceğinizi bilmek büyük bir avantaj sağlamaktadır. Katılımcılara eğitim boyunca risk yönetimi ve karar verme, karşılaşılabilecek riskleri anlama ve bu risklere karşı stratejiler geliştirme, karar verme sürecinde doğru bilgilere dayalı olarak hareket etme, etkili networking ve iş ilişkileri kurma deneyimlerine ilişkin sunumlar yapılmış, workshoplar düzenlenmiş ve hem teorik hem de pratik anlamda eğitim ve çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Eğitimin ikinci gününde uzman akademisyenler “Girişimciliğin Temelleri” konulu sunumuna devam ederek birinci gün katılımcılardan istenen çıktılar üzerine tartışmalar gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan “Bir girişimci olsaydınız nasıl bir ürün ortaya koyar ve bunu nasıl pazarlardınız?” sorusu üzerine düşünmeleri istenerek katılımcılar gruplara ayrılmış ve işbirlikli öğrenmeyi destekleyecek şekilde grup çalışması yapılmıştır. Pratik örneklerin sunulduğu bu oturumda, katılımcıların girişimciliğe dair eğitimleri tamamlayarak sertifika alabileceği KOSGEB sitesi tanıtılmıştır. Katılımcıların soruları cevaplandırılarak ders içeriği tamamlanmıştır.
STEAM VE MÜHENDİSLİK
Projemizdeki uzman akademisyenler STEAM’de yer alan Mühendislik becerilerine dikkat çekecek bir sunum yapmıştır. Bu sunumda STEAM'de yer alan mühendislik becerisinin önemine değinilerek problem çözme süreçlerini yönetme, tasarım yapma ve yenilikçi çözümler geliştirme yeteneğinin mühendislik becerilerini içerdiği üzerinde durulmuştur. Genellikle bilimsel bilgiyi pratik çözümlere dönüştürme süreci olan ve birçok alanda girişimcilik için temel bir rol oynayan mühendislik becerileri, karmaşık problemleri çözme yeteneği üzerine odaklanmaktadır. Bu beceri, bilimsel ve matematiksel bilgiyi kullanarak gerçek dünya problemlerine sistemli bir yaklaşımı içermektedir. Mühendislik, problem tanımlama, tasarım yapma, prototip oluşturma, test etme ve iyileştirme gibi aşamaları içeren bir süreçtir ve aynı zamanda teknik bilgiye dayalı karar verme yeteneği, riskleri yönetme kabiliyeti ve yaratıcı düşünme kapasitesi gerektirmektedir. Bu beceriler, teknolojik yeniliklerin ve ürün geliştirmenin temel taşlarıdır. Projede mühendisliğin detaylı tanımına yer veren ve mühendislikle STEAM ve girişimcilik becerilerini bir arada sunan akademisyenlerimiz aynı zamanda katılımcılara mühendislik becerilerinin girişimcilik için temel taşlardan biri olduğunu vurgulamış ve bu becerilerin, yenilikçi fikirlerin pratik uygulamalara dönüşmesini sağlayarak girişimcilerin sürdürülebilir büyüme ve başarı için gereken teknik altyapıyı oluşturmalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir. Teorik eğitimin ve girişimcilik ve mühendisliğe dair örneklerin bolca yer aldığı ikinci oturumda katılımcıların da sorularına yer verilmiş ve bu şekilde birinci gün eğitimleri tamamlanmıştır.
PROJE TABANLI ÖĞRENME YÖNTEMLERİ
Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin bilimsel yöntemleri, mühendislik tasarımını, sanatsal yaratıcılığı ve matematiksel problemleri gerçek dünya bağlamlarında deneyimleyerek derin anlamalarını sağlayan etkili bir öğrenme yöntemidir. Bu yaklaşım, öğrencilerin soyut kavramları pratik uygulamalara dönüştürme becerilerini geliştirmelerine olanak tanımaktadır. Projelerde karşılaşılan gerçek dünya problemlerini çözmek için yaratıcı ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi teşvik etmektedir. Eğitimi veren akademisyenlerimiz tarafından STEAM disiplinlerinde proje tabanlı öğrenmenin önemine dikkat çekilerek, öğrencilerin işbirliği ve takım çalışması becerilerini geliştirmelerine ve farklı disiplinlerden gelen bilgileri bir araya getirerek kompleks sorunlara çözüm üretmelerine olanak sağladığının üzerinde durulmuştur. Sunumda proje tabanlı öğrenmenin, öğrenmenin anlamını ve bağlamını artırarak öğrencilerin motivasyonunu ve katılımını teşvik ettiği vurgulanmış ve öğrencilerin STEAM disiplinlerinde derin öğrenmelerini sağlamak ve gelecekteki akademik ve profesyonel başarıları için gerekli olan pratik becerileri kazanmalarına destek olmak için proje tabanlı öğrenmenin işlevselliğine dikkat çekilmiştir.
Eğitimin ikinci bölümünde, proje tabanlı öğrenmeye yönelik sunumlara pratik çalışmalarla devam edilmiş ve bu noktada önce yurt dışındaki ülkelerin proje tabanlı öğrenmeye verdikleri öneme dikkat çekilmiştir. Bu kapsamda ülkelerin kendi okullarında ve sınıflarında uyguladıkları proje tabanlı çalışma örneklerine yer verilmiş ve bunların analizleri yapılmıştır. Proje tabanlı öğrenmeye ilişkin oluşturulacak ders planları örnekleri tanıtılmış, katılımcıların da proje kapsamında sınıflarında uygulayacakları birer ders planları oluşturmaları gerektiğini belirtmiş ve buna ilişkin örnekleri katılımcılara sunmuştur. Öğrencilere derin anlama ve uygulamalı bilgi edinme imkanı sağlayan proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmektedir. Grup çalışmalarıyla işbirliği ve takım çalışması deneyimlerini artırırken, projelerini gerçek hayatta anlamlı sonuçlara dönüştürme motivasyonuyla öğrenmeye daha fazla bağlanmalarını sağlayarak öğrencilere hem akademik hem de pratik beceriler kazandırarak gelecekteki iş yaşamlarında başarıya ulaşmalarını desteklemektedir. Bu noktalara dikkat çekilerek ders planı oluştururken dikkat edilecek noktalar vurgulanmış ve katılımcıların soruları cevaplanarak oturum tamamlanmıştır.
"NEDEN STEM?"
“Neden STEM?” konulu ders içeriğinin sunumu ve anlatımı proje ortağı akademisyenlerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Bir önceki eğitimin konusu olan proje tabanlı öğrenme ile ilişkilendirilen bu sunumda, ilk olarak dünyada ve Türkiye’de STEM eğitimine verilen öneme dikkat çekilmiştir. STEM eğitimi, bilim (Science), teknoloji (Technology), mühendislik (Engineering) ve matematik (Mathematics) disiplinlerini kapsayan ve öğrencilere bu alanlarda derinlemesine bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmayı amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Günümüzde ve gelecekte iş dünyasının ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için önemli bir temel oluşturmaktadır. STEM eğitimi, öğrencilere problem çözme, analitik düşünme, veri analizi, hipotez oluşturma ve test etme gibi kritik beceriler kazandırmaktadır. Bu beceriler, öğrencilerin karmaşık sorunları ele alabilme ve yenilikçi çözümler üretebilme yeteneklerini güçlendirmektedir. Ayrıca, STEM alanlarındaki ilerlemeler, ekonomik büyümeyi desteklemekte ve ulusal rekabetçiliği artırmaktadır. STEM eğitimin önemine yer verilen sunum, interaktif şekilde devam etmiş ve katılımcıların görüşleri bağlamında şekillenmiştir. Teorik eğitimin tamamlanmasının ardından STEM eğitimin sınıflarda uygulama alanı bulmasının önemine dikkat çekilerek buna ikişkin pratik uygulama yapılmıştır. Katılımcılar gruplara ayrılarak her gruba malzemeler dağıtılmış ve verilen yönergelere uygun bir araç tasarlamaları istenmiştir. Grupların tasarımlarının tamamlanmasının ardından kendilerini değerlendirmeleri istenerek geribildirimler alınmış ve oturum tamamlanmıştır.
YAPAY ZEKA
Projemiz kapsamında, “Yapay Zeka” konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir. Bu sunumlarda, yapay zeka ve makine öğrenmesi üzerine detaylı incelemelerde bulunularak yapay zekanın tüm alanlarda ve özellikle eğitimde kullanımına ilişkin örnekler sunulmuştur. Yapay zekanın tüm teknik detayları ile incelendiği bu oturumda ayrıca günümüzde yapay zekanın en etkin kullanım alanlarından biri olan ChatGPT uygulamalarına ilişkin detaylara sunumda yer verilmiştir. Doktora tezinde mühendislik alanında bir uygulama oluşturan ve bu uygulamada yapay zekayı etkin şekilde kullanan bir doktora öğrencisinin proje sunumuna yer verilerek oturum tamamlanmıştır.
GPT-3 TEKNOLOJİLERİ, NESNELERİN İNTERNETİ, DERİN ÖĞRENME VE MAKİNE ÖĞRENMESİ
Ders içeriğine ait, yapay zeka alanında en çok kullanılan derin öğrenme ve makine öğrenmesi kavramlarının birbirleriyle benzerlikleri ve farklılıklarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Daha geniş bir kavramı temsil eden makine öğrenmesinin, bilgisayar sistemlerinin belirli bir görevi belirli bir performans ölçütüyle gerçekleştirmesini sağlamak için algoritmaların geliştirilmesini ve eğitimini içeren bir alanı ifade ettiği, derin öğrenmenin ise daha spesifik bir alt dal olarak büyük veri setleri ve karmaşık problemler üzerinde etkin çözümler sunduğunu belirtmiştir. Pratik uygulamalara da yer verilen ve interaktif şekilde gerçekleştirilen bu eğitimle, 40 saatlik öğretmen eğitimleri tamamlanmıştır.